IT-projecten – keep the faith

IT projecten verlopen dramatisch, mislukken of slagen wel en leveren niets op. Dat is in ieder geval wat de berichtgeving ons wil doen geloven. En het is te vaak maar al te waar. Maar niet altijd!

full22738124

Ik geloof in de bijdrage van IT aan het succes van een organisatie. De basis daarvoor is de grondslag van innovaties. De meeste innovaties verkleinen de afhankelijkheid van de factoren tijd of afstand. Goed ingezette IT verkleint de factor tijd. IT-systemen kunnen sneller routinematige processtappen en keuzes afhandelen. Goede User Interfaces helpen gebruikers sneller informatie te verkrijgen. Vergaande koppeling van systemen zorgt ervoor dat informatie van anderen ook direct bij u gebruikt kan worden. Er zijn voorbeelden te over. We kennen allemaal de verhalen over mislukte IT-projecten. We herkennen allemaal de feitelijke situatie van systemen die wel in gebruik zijn genomen, maar toch niet gebracht hebben wat we ervan verwachtten.

IT is echter meer dan IT-systemen alleen. Een van de meest onderschatte factoren van het (ontbreken van) de bijdrage van IT aan het succes van een organisatie is de transformatie, en dan specifiek de menselijke factor. We kunnen mensen overvragen (in het vragen naar ‘hoe moet het werken’, het onderhouden, …) en overweldigen (met specificaties en principes), overschatten (in informatieverwerkend vermogen). Ik heb genoeg projecten gezien waarin dat leidde tot overmatige verspilling van bedrijfsmiddelen.

Het kan ook anders. Dat begint met het accepteren dat we een beeld hebben van de toekomst en de eisen en wensen en dat we vertrouwen op de mensen die de transformatie uitvoeren en begeleiden. Geef richting, geef aanknopingspunten in de vorm van budgetten, reikwijdte. En geef gas! Vraag om resultaat op zo kort mogelijke termijn, zet ideeen om in actie, neem de ruimte voor experimenten. Vraag regelmatig om een korte demo van de tussenresultaten en laat alle rapportages die schijnnauwkeurigheid en dus een schijnwerkelijkheid laten zien eens achterwege. Focus op het voortbrengingsproces en laat je niet afleiden door randzaken. Moet u eens zien, en na zien komt dan weer geloven. Been there, seen it, done it… een verademing.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s