Motivatie, coöperatie, inspiratie… alles of niets

Spanje verlaat vroegtijdig het WK voetbal, “grote landen” hebben het moeilijk. Op Wimbledon overheersen de de nieuwe namen in de halve finales. De hegemonie van Team Sky in de Tour de France lijkt te worden gebroken. Allemaal spelers en teams met kwaliteit, die het in het verleden hebben waargemaakt, En toch ontbreekt er iets aan om ook nu weer te presteren.

depressed1-300x199

It’s all in the attitude vertelde Sam Silverstein me eens. En hij heeft gelijk. Kwaliteit, kennis en kunde zijn basisvoorwaarden voor succes, maar op zichzelf is het niet genoeg. Om je echt te onderscheiden is meer nodig, eagerness, scherpte, ownership, accountability. Allemaal ongrijpbare maar zo zichtbare (en helaas maar al te vaak onzichtbare) eigenschappen.

Als je het echt wilt, kun je het ook is me met de paplepel ingegoten. Ik zie het overal om me heen. Bij collega’s, bij klanten, bij studenten, bij mijn kinderen op school, de voetbalteams die ik trainde, als het heilige vuur brand, gebeurt er veel extra. Er is een noodzakelijke basis, maar succes komt alleen tot wasdom als de motivatie er echt is.

Andersom is het ook: gebrek aan motivatie leidt op zeker moment tot falen. Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Een puberende dochter op de middelbare school, ze kan het echt, ze zegt dat ze het wil, maar het komt er (nog) niet uit. Ze moet ontdekken wat ze wil en dan komt het wel weer.

Ook in organisaties moeten we beseffen dat dit fenomeen bestaat. We kunnen veel leren, maar als we niet echt willen, is het resultaat beperkt. Focus daarom op talent en attitude.

En dan zijn er de accelerators: Inspiratie en cooperatie. Als je het al wilt én anderen inspireren en stimuleren je verder, dan lijkt geen berg te hoog. Als je dan ook nog samenwerkt in teams die elkaars kracht versterken en zwaktes afdekken, elkaar ook nog eens verder inspireren dan heb je vicieuze cirkel, en wel zo één die omhoog gaat en zichzelf continu versterkt.

Bij het Nederlands voetbalelftal lijkt alles op zijn plaats te vallen. Er is de echte wil om te slagen, technische staf en spelers inspireren elkaar, een ieder kent zijn talenten, kwaliteiten en zwaktes, en houdt daar in het spel rekening mee. En hoewel we op papier niet de sterkste spelers hebben, hebben we wellicht het sterkste team. Als we ooit wereldkampioen kunnen worden… Later zal blijken of het een droom of inspiratie was. Ik ben er van overtuigd dat dromen inspiratie zijn, zolang je er maar in gelooft en ze najaagt.

indies-on-top

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s